Erzurum’un Olur ilçesi Ormanağzı köyü sakinleri, yüz yıllardır doğal buzdolaplarında yiyeceklerini saklıyorlar, gıda malzemelerini sağlıklı bir şekilde muhafaza ediyorlar. Bunları yaparken tek kuruş daha elektrik masrafları olmuyor.
Ormanağzı köyünün birçok noktasındaki kayalıklarda bulunan oyuklarda tulum peyniri, çaşır, tereyağı ve birçok salamura yiyeceklerini saklayan vatandaşlar, ürünlerin farklı lezzet kazandığını ifade etti.
YAZ AYLARINDA 5-6 DERECE
Doğal buzdolaplarında yaz aylarında ortalama sıcaklık 5-6 derece oluyor. Oyukların içerisindeki doğal soğuk hava nedeniyle yiyeceklerin buzdolabından daha iyi sakladığına inanan köylüler adeta doğal buzdolabı olan minik mağaralara gözleri gibi bakıyorlar.
“PEYNİRLERİMİZ BURADA BEKLEDİKÇE LEZZET KAZANIYOR”
Doğal buzdolaplarına yerleştirilen peynirler ise Nisan-Ekim ayına kadar kışın tüketilmek üzere muhafaza ediliyor. Ormanağzı köyü sakinlerinden Onur Sezgin, “Peynirlerimiz burada bekledikçe ayrı bir lezzet ve tat kazanıyor. Buzdolabına konulan peynirler, zaman zaman bozulabiliyor ancak mağarada saklanan peynirlerde böyle bir şey söz konusu değil. Peynir saklama telaşımız nisan aylarında başlıyor ve yıl sonuna doğru tekrar buradan çıkarılarak tüketiliyor.” şeklinde konuştu.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)